Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις αν είσαι γυναίκα κι έχεις περάσει τα 30;

Η καλή υγεία είναι το «όπλο» μας… για να αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και την «θωρακίζουμε» κάνοντας προληπτικό έλεγχο.

Γενικές εξετάσεις
Μία φορά το χρόνο καλό είναι να κάνετε ένα check up σχετικά με τους δείκτες που δίνουν οι εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ θεωρείται απαραίτητο να ελέγχετε και την αρτηριακή πίεση, ειδικά μετά τα 30. Το ίδιο ισχύει και για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αυτή για τα τριγλυκερίδια ή τη χοληστερίνη.

Advertisement

Σημειώστε πως κάθε φορά που παρατηρείτε κάποια αλλαγή στον οργανισμό σας, όπως κάποια σημάδια στο δέρμα σας, αλλαγή στην όρασή σας ή αυξομείωση βάρους, που πιθανό να σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα που πρέπει να εξετάζετε κάθε πέντε χρόνια, δεν θα πρέπει να αμελείτε την επίσκεψη στον γιατρό σας.

Τεστ Παπανικολάου
Η πιο κλασική εξέταση που βοηθά στην ανίχνευση μη φυσιολογικών αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και οι οποίες μπορούν να σημαίνουν προ-καρκίνο ή πρώιμο καρκίνο. Σύμφωνα με το hpvirus.gr, τη σελίδα ενημέρωσης που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της HSCCP και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, ο ιός HPV εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο λοιμογόνο παράγοντα. Επίσης, σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τον καρκίνο (GLOBOCAN) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας υπολογίστηκε ότι αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες 15-44 ετών, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μάλιστα, σε λίγα χρόνια, μαζί με το Τεστ Παπ θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και έγκαιρη διάγνωση δύο άλλων συχνών μορφών καρκίνου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών μέσω του καινοτόμου τεστ PapSEEK. Αυτή τη στιγμή ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Ν. Παπαδόπουλο δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα αυτού του τεστ ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί και κλινικά.

Μέχρι τότε, καλό είναι να συνδυάζετε το Τεστ Παπ μ’ ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

Έλεγχος κατάθλιψης
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά οι σύγχρονοι ερευνητές συνιστούν στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που έχουν μόλις γεννήσει, να εξετάζονται για πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης, από έναν ψυχίατρο.

Οδοντιατρικές εξετάσεις
Ο καθαρισμός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, δύο φορές τον χρόνο, οπότε καλό είναι να κάνετε και έναν έλεγχο για πλάκα, ασθένεια των ούλων και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την στοματική κοιλότητα.

Υπέρηχος Μαστών και Μαστογραφία
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το Άλμα Ζωής, στην Ελλάδα εντοπίζονται, κάθε χρόνο, περίπου 6.000 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν τον υπέρηχο των μαστών πριν τα 35 (εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια μπορεί να ζητηθεί και πριν τα 30) και μαστογραφία μετά τα 35. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση καθώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να μεταβληθούν και να μετακινηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Advertisement

Κάνοντας την έρευνά σας και μιλώντας με το γιατρό σας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν δύο είδη μαστογραφίας: η ψηφιακή και η αναλογική. Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική (αναλογική), όπως ότι είναι μικρότερη σε διάρκεια, προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης που κάνουν πιο εύκολη τη διάγνωση και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων από τον γιατρό προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες επαναλήψεις.

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top