Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Παντζάρι: Ο τιτάνας της υγιεινής διατροφής

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το παντζάρι ως θεραπεία για πυρετούς και δυσκοιλιότητα.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριξε τη χρήση των φύλλων των τεύτλων για τη θεραπεία πληγών.

Advertisement

Τον Μεσαίωνα το παντζάρι χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη και το αίμα. Σήμερα έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν την ευεργετική επίδρασή του στην υγεία μας ανακηρύσσοντάς το τιτάνα της υγιεινής διατροφής.

Μια ιστορία υγείας

Τα παντζάρια για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για διαταραχές του ήπατος. Η χρωστική ουσία βητακυανίνη που δίνει ένα πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, καθώς πιστεύεται ότι καταστέλλει την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου.

Διατροφική αξία

Οι ρίζες τεύτλων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και μαγγάνιο. Τα πράσινα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (127% RDA), βιταμίνη C (50% RDA), βιταμίνη Κ (500% RDA), καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, θείο, διοξείδιο του πυριτίου και χολίνη.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίνουν τον χυμό για να θεραπεύσουν την αναιμία, το ήπαρ, το δέρμα, τα νεφρά, τη λεμφική κυκλοφορία, την κούραση, τα μάτια, το συκώτι, τα προβλήματα του δέρματος, την αποτοξίνωση και τον καρκίνο. Ο χυμός παράλληλα μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες, καθώς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη της σούπερ τροφής

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως το παντζάρι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και τηςθνησιμότητας, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και προάγει μια υγιήεπιδερμίδα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.

Καρδιά και πίεση αίματος

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μείωση αυτή ήταν πιθανό να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό τεύτλων και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

Άνοια

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, διευθυντή του Wake Forest’s Translational Science Center, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων μειώνεται και οδηγεί στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και σε πιθανή άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών ως μέρος μιας δίαιτας νιτρικών ιόντων βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση.

Διαβήτης

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προλαμβάνει το στρες που προκαλείται σε ασθενείς με διαβήτη.

Πέψη και κανονικότητα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα παντζάρια προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Φλεγμονή

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση χρόνιας φλεγμονής.

Άσκηση και αθλητική απόδοση

Έχει αποδειχθεί ότι τα παντζάρια βελτιώνουν την οξυγόνωση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη νιτρικών ιόντων ενισχύει την αντοχή κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής.

via

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top