Connect with us

ΥΓΕΙΑ

5 Σημάδια-Καμπανάκια του Καρκίνου του Εγκεφάλου που σε Καμία Περίπτωση Δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Μηνιγγίωμα: Είναι τρομακτικό να ακούτε τη λέξη «όγκος» να βγαίνει από το στόμα του γιατρού, καθώς εξηγεί ότι έχετε έναν. Το να μάθετε ότι έχετε κάποιο είδος όγκου στον εγκέφαλό σας, μπορεί να σας κάνει να χάσετε πολύ περισσότερα από τον ύπνο σας.

Advertisement

Μηνιγγίωμα: Τι είναι και πόσοι υποφέρουν από αυτό

Τα μηνιγγιώματα, σχηματίζονται από τη μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μεμβράνη αυτή ονομάζεται μήνιγγα. Πολλές φορές, αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του εγκεφάλου και περιστασιακά προς τα έξω.

Επειδή αναπτύσσονται αργά και δεν τείνουν να εξαπλώνονται, θεωρούνται καλοήθεις. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να σκληρύνουν ή να περιέχουν κάτι σαν κύστη ή αιμοφόρα αγγεία.

Τα μηνιγγιώματα αντιπροσωπεύουν το 20 έως 30% των διαγνώσεων όγκου στον εγκέφαλο, με το 80 έως και 90% να είναι καλοήθεις. Θεωρούνται ως ο πιο κοινός τύπος όγκου στον εγκέφαλο και εμφανίζονται σε περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες. Συνήθως οι όγκοι αυτοί, επηρεάζουν τους ενήλικες ηλικίας 40 – 70 ετών. Σε εξαιρετικά σπάνιες όμως περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσουν και τα παιδιά.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα:

1) Προβλήματα όρασης

Μπορεί να προκύψει μειωμένη όραση ή απώλεια της όρασης ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο όγκος. Το οπτικό σας πεδίο μπορεί να μειωθεί, τα πράγματα να γίνουν πιο θολά ή θα μπορούσατε ακόμα και να έχετε διπλή όραση.

Ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στην οπτική περιοχή, τις οπές των ματιών ή να προκαλέσει συμπίεση σε οποιοδήποτε μέρος του εγκεφάλου. Η μείωση της όρασης μπορεί να είναι ξαφνική ή να χειροτερεύει με το χρόνο.

2) Επιληπτικές κρίσεις

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιθανότερο να εμφανιστούν όταν το μηνιγγίωμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι κρίσεις θα σημαίνουν πως ο όγκος, είναι τοποθετημένος κάπου ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ή βρίσκεται πάνω στον εγκέφαλο και έχει αρχίσει να διεισδύει στο τριχωτό της κεφαλής και το κρανίο.

3) Πονοκέφαλος

Advertisement

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους για μήνες ή εβδομάδες, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο κεφάλι ή οι πονοκέφαλοι που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μηνιγγειώματος.

4) Προβλήματα στην ομιλία

Όπως συμβαίνει σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το μηνιγγίωμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομιλία. Το συχνότερο είναι ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε ή να πείτε λέξεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν ο όγκος επηρεάζει την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου.

5) Αδυναμία στα άκρα

Advertisement

Οι όγκοι που συμπιέζουν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού μπορούν να προκαλέσουν μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα. Οι ασθενείς μπορεί να χάσουν μέρος της αίσθησης από τους μύες των βραχιόνων και των ποδιών. Μπορεί να εμφανιστεί κάτι τέτοιο σε μια πλευρά του σώματος ή και στις δύο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν παράλυση, προβλήματα στην κατάποση, απώλεια συντονισμού ή απώλεια μνήμης. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν βιοψίες, ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες για να καθορίσουν αν κάποιος έχει μηνιγγίωμα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία.

Εάν η θεραπεία απαιτείται για ένα καλοήθη μηνιγγίωμα, η χειρουργική επέμβαση είναι η συνιστώμενη πορεία δράσης. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, πραγματοποιείται ακτινοβολία. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας είναι καλοήθεις, τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό!

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in ΥΓΕΙΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top