Μαγειρική
Απίθανη συνταγή για ντολμαδάκια της γιαγιάς!
Μια παραδοσιακή συνταγή που κρατάει 4 γενιές! Από την προγιαγιά μου, μέχρι και σήμερα. Συνταγή πάνω από 100 ετών που σήμερα θα την μοιραστώ μαζί σας!
Υλικά για 150 ντολμαδάκια:
- 170 φύλλα (κάποια θα σπάσουν και τα θέλουμε για πάτο στην κατσαρόλα)
- 750 γρ. ρύζι καρολίνα
- 5 ματσάκια φρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένα
- 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνιθο
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 2 ποτήρια λάδι
- χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
- 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
- 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκανίτσα, φτιάχνουμε την γέμιση. Ανοίγουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο.
- Στη μέση του φύλλου η γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες και ρολάρουμε σχετικά σφιχτά.
- Στην κατσαρόλα, στρώνουμε φύλλα που έχουν σπάσει και έπειτα τα ντολμαδάκια, καλά ενωμένα μεταξύ τους. Μπορούμε να κάνουμε στρώσεις την μια πάνω στην άλλη.
- Αφού στρώσουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, καπακώνουμε με ένα πιάτο και έπειτα προσθέτουμε νερό, μέχρι το χείλος του πιάτου.
- Βράζουμε για 10-15 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
- Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα τα ντολμαδάκια μας.
- Ταιριάζουν με στραγγιστό γιαούρτι ή με τζατζίκι.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Κόστος: 9,00 ευρώ
Μερίδες: 8-10
Σας δίνω τον λόγο μου, πως η συνταγή αυτή θα μείνει στα χέρια τα δικά σας, αλλά και στους συνεχιστές της οικογένειας σας!
Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω μια νέα εκδοχή, όμως η Ελληνική Παράδοση, είναι καλύτερα κρυμμένη στις καρδιές και στις γνώσεις των γιαγιάδων μας!