SHOWBIZ
Τι είναι η ροδόχρους ακμή; 6 facts για τη νόσο από την οποία πάσχει η Σοφία Φαραζή. Η ανάρτηση της…
Η ροδόχρους ακμή ήταν η αφορμή για τη Σοφία Φαραζή να αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή της, όπως λέει η ίδια σε ανάρτησή της στο Instargam. Μάθε εδώ 6 βασικά δεδομένα για τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Το χαρακτηριστικό της
Η ροδόχρους ακμή παρουσιάζεται με σπυράκια ή με ένα γενικευμένο ερεθισμό στο δέρμα. Τα σημεία που κατεξοχήν προσβάλονται είναι η μύτη και τα μάγουλα. Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που πλήττει σχεδόν 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, αλλά εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ιστορικό στην οικογένεια θεωρούνται πιο ευάλωτοι.
Δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί
Η ροδόχρους ακμή ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις. Οι ειδικοί δεν ξέρουν τι ακριβώς την προκαλεί, υπάρχουν όμως αρκετές θεωρίες. Σύμφωνα με τον φορέα για τη ροδόχρου National Rosacea Society οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως είναι μια αγγειακή διαταραχή. Μπορεί να έχει γενετικό ή κληρονομικό υπόβαθρο. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων στο δέρμα.
Παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες
Η ροδόχρους μπορεί να παρουσιαστεί στον καθένα. Είναι όμως πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες, ωστόσο τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι πιο ήπια από εκείνα των αντρών. Οι άντρες με ροδόχρου είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μια παρενέργεια της νόσου. Πρόκειται για το ρινόφυμα, που προκαλεί πάχυνση στο δέρμα της μύτης και την παραμορφώνει σε σχήμα βολβού.
Υπάρχουν τέσσερις μορφές της νόσου
- ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA (ETTR)
Συχνό αιφνίδιο ερύθημα αλλά και σταθερό κεντρικό ερύθημα προσώπου. Μπορεί να παρουσιάστουν και ευρυαγγείες. - PAPULOPUSTULAR ROSACEA (PPR)
Έντονο κεντρικό ερύθημα προσώπου, παροδικές βλατίδες ή/και φλυκταινίδια. - PHYMATOUS ROSACEA (PR)
Επίμονο οίδημα προσώπου με υπερτροφία ιστών, ρινόφυμα και άλλες βλάβες. - OCULAR ROSACEA (OR)
Οφθαλμική φλεγμονή (βλεφαρίτιδα/επιπεφυκίτιδα/δυσλειτουργία αδένων του Meibomius/χαλάζιο)
Δεν είναι το ίδιο με την ακμή
Παρότι έχει θεωρηθεί ως μια μορφή ακμής, η ροδόχρους είναι διαφορετική νόσος. Παρότι υπάρχουν ομοιότητες (Για παράδειγμα, ορισμένες μορφές της ροδόχρου χαρακτηρίζονται από μικρά κόκκινα σπυράκια), υπάρχουν βασικές διαφορές: Η ακμή προκαλεί μαύρα στίγματα και σπυράκια με πύον που μπορεί να παρουσιαστούν στο πρόσωπο ή στο σώμα. Η ροδόχρους είναι μια χρόνια κατάσταση που προσβάλει κυρίως το πρόσωπο και το στήθος και συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 30.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της, από τον ερεθισμό μέχρι την αίσθηση καύσου που μπορεί να προκαλέσει. Μη διστάζεις, ζήτησε τη συμβουλή του δερματολόγου σου.