ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
Ο τρόπος που βρήκε ο Σωτήρης Κοντιζάς να προστατεύει την κόρη του από τις τροφικές αλλεργίες!!!
Οι τροφικές αλλεργίες ταλαιπωρούν όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Συνήθως ξέρουμε πως αφορούν μία ή 2 συγκεκριμένες τροφές. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να είναι πολυτροφικές, περιορίζοντας σημαντικά το διατροφολόγιο αυτών των ατόμων και κάνοντας τη ζωή τους… χειρότερη.
Εφόσον οι αλλεργίες είναι γνωστές και τα γεύματα περιορίζονται στο σπίτι, ο κίνδυνος σίγουρα ελαχιστοποιείται. Σε μια έξοδο για φαγητό όμως, η κατάσταση δυσκολεύει γιατί δεν μπορεί κανείς να είναι ποτέ 100% σίγουρος ότι το φαγητό που σου σερβίρουν δεν περιέχει κάποιες από τις «επικίνδυνες» τροφές. Το θέμα αντιμετώπισε και ανέδειξε ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο οποίος σε σχετικό post στο Facebook μίλησε αρχικά για τις τροφικές αλλεργίες της κόρης του, Αριάννας, και στη συνέχεια για ένα απλό μέτρο προστασίας που παίρνει όταν βγαίνουν έξω για φαγητό.
Από τη μία, λοιπόν, πρώτο του μέλημα είναι – φυσικά- να σιγουρευτεί πως το φαγητό που θα καταναλώσει η κόρη του όχι μόνο δεν περιέχει κάποιο από αυτά τα «επικίνδυνα» για εκείνη τρόφιμα αλλά και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από κάποιο σκεύος που έχει έρθει σε επαφή με τα αλλεργιογόνα.
Από την άλλη, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το επάγγελμα του σεφ είναι απαιτητικό και ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα και ένας έμπειρος μάγειρας να ξεχάσει τις οδηγίες που του έχει δώσει ο πελάτης σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγει, βρήκε έναν πολύ απλό τρόπο να προστατεύσει την κόρη του. Δίνει στους υπαλλήλους του μαγαζιού ένα χαρτάκι με όλες τις επικίνδυνες τροφές στις οποίες έχει αλλεργία έτσι ώστε να βεβαιωθεί πως και εκείνη θα απολαύσει το γεύμα της και στη συνέχεια τους ζητάει να του προτείνουν κάποιες ασφαλείς επιλογές.
Διαβάστε το κείμενο που συνοδεύει το post:
«Όταν έγραφα το προηγούμενο ποστ για τις αλλεργίες, ήξερα ότι αναφέρομαι σε ένα θέμα που αγγίζει πολύ κόσμο. Ομολογώ όμως ότι δεν περίμενα αυτή τη συγκινητική, αλλά και αγωνιώδη ανταπόκριση από τόσους από εσάς. Τα σχόλια και τα μηνύματα έδωσαν αφορμή για περαιτέρω συζήτηση. Κρατώ πολλά από όσα διάβασα: σημειώνω τις προτάσεις σας για εστιατόρια και ιστοσελίδες που προσπαθούν και ακόμα γελάω πικρά με το περιστατικό που μου μεταφέρατε για το εστιατόριο που αρνήθηκε να αποκαλύψει τυχόν αλλεργιογόνα υλικά για να μην «προδώσει» τα μυστικά της συνταγής!
Επειδή όμως δεν έχουν μόνο τα εστιατόρια υποχρεώσεις, αλλά και όλοι όσοι έχουν αλλεργία, επανέρχομαι με μερικές σκέψεις-συμβουλές από προσωπική πείρα. Τι κάνω εγώ όταν επιλέγω να φάω έξω με την οικογένειά μου; Επειδή η Αριάννα έχει έντονη αλλεργία στο ψάρι, αποφεύγω τις ψαροταβέρνες. Είναι δύσκολο να σου εγγυηθεί ένας επαγγελματίας που στο 80% του μενού του έχει ψάρια και θαλασσινά πως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιμόλυνση ακόμα κι αν σου φτιάξει μπριζόλα. Αποφεύγω γενικά τα μέρη που η επιμόλυνση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γιατί αντιλαμβάνομαι και τη δική τους δυσκολία να μου προσφέρουν ασφαλή επιλογή. Δεύτερον, γράφω σε χαρτί τις αλλεργίες της Αριάννας και τις δίνω στο σέρβις, καθώς είναι πολλές και δεν μπορώ να περιμένω να τις θυμάται και να τις μεταφέρει με απόλυτη ακρίβεια ο σερβιτόρος, και να τις συγκρατήσει όλες η κουζίνα. Με αυτόν τον τρόπο φυλάω τα νώτα μου και διευκολύνω και τους μάγειρες. Τρίτον, δείχνω κατανόηση όταν είναι ώρα αιχμής και υπάρχει πίεση στην κουζίνα. Λίγη υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, βγαίνουμε για να χαλαρώσουμε! Τέταρτον, δεν περιμένω να μου αλλάξουν όλα τα πιάτα βάσει των αλλεργιών μας, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε έχει πάντα νόστιμο αποτέλεσμα. Ζητώ να μου δώσουν 2-3 ασφαλείς επιλογές. Ίσως να μην είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε να φάει, όμως της εξασφαλίζει δύο βασικά πράγματα: ότι θα είναι ασφαλής και ότι θα μπορεί να φάει κι εκείνη χωρίς άγχος και πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Με καλή διάθεση, οργάνωση και προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, νομίζω το ‘χουμε!»
Αυτό το κόλπο μπορεί να βοηθήσει πολλούς ενήλικες και παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και που νιώθουν ότι περιορίζονται αφού δεν μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια το φαγητό τους εκτός σπιτιού. Κάποιες φορές αρκεί μία τόσο απλή αλλά έξυπνη λύση για να κάνουμε την καθημερινότητα αλλά και τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας. Το βασικό, λοιπόν, είναι να μην αφήσουμε το πρόβλημα να μας νικήσει αλλά να βρούμε τρόπους να το αντιμετωοπίσουμε!