Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

34+1 Αγαπημένοι μας Έλληνες που μας «Άφησαν» το 2016. Για τον 18… ούτε καν το καταλάβαμε!

Το 2016 εφυγε, κατάφερε όμως να πάρει από κοντά μας πολύ κόσμο. Δίσεκτο, πράγματι το έτος και για πολλούς δεν ήταν καθόλου ευχάριστο.

Σημαντικοί άνθρωποι της τηλεόρασης, της μουσικής, των γραμμάτων και των τεχνών κι όχι μόνο, αποχαιρέτησαν τον μάταιο τούτο κόσμο αφήνοντας, ωστόσο, αναλλοίωτο το στίγμα τους στην εποχή μας.
Από τον Γεράσιμο Αρσένη στην Αννα Συνοδινού κι από τον Παντελή Παντελίδη στον Γιάννη Βόγλη, ας ελπίσουμε ο θάνατος να μην είναι τόσο αδυσώπητος στον νέο έτος.

Συγκέντρωσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος του έτους όλες τις 36 σημαντικές απώλειες ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στην δημόσια ζωή της χώρας μας.

Advertisement

20/4, Γιάννης Βόγλης, 79 ετών

qc1 - Αντιγραφή
Αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με την υγεία του και βρισκόταν σε νοσοκομείο. Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.

9/4, Eρρίκος Μπελιές, 66 ετών

qc2 - Αντιγραφή
Φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής Eρρίκος Μπελιές έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών μετά από πολύμηνη ασθένεια, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

4/3, Παναγιώτης Τέτσης, 91 ετών

qc3 - Αντιγραφή

Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γεννήθηκε το 1925 και το 1940 παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, ενώ την ίδια χρονιά μαθητεύει στον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο – Γκίκα.

18/2 Παντελής Παντελίδης, 32

qc4 - Αντιγραφή
Ο Παντελίδης σκοτώθηκε το πρωί στις 18 Φεβρουαρίου 2016 σε τροχαίο δυστύχημα στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ήταν οδηγός σε αυτοκίνητο Mercedes ML 63 AMG που έφυγε από την πορεία του προσκρούοντας στις προστατευτικές μπάρες και αφού απεγκλωβίστηκε από το όχημα, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

7/1 Άννα Συνοδινού, 88

qc5 - Αντιγραφή

Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου (“Θανασάκης ο πολιτευόμενος”, “Ο άνθρωπος του τρένου”) και πολιτικός, βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, 1977, 1981, 1985, 1989, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-80)

4/2 Νατάσα Μανίσαλη, 55

qc6
Τα τελευταία χρόνια η ηθοποιός πάλευε ενάντια στον καρκίνο και μάλιστα έχασε αρκετά αγαπητά της πρόσωπα εξαιτίας του. Η Νατάσα Μανίσαλη γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε στο Εθνικό. Διέπρεψε στο θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση όπου πρωταγωνιστούσε στην σειρά «Εμείς και Εμείς» υποδυόμενη την Νατάσα Σαριτζόγλου.

6/1 Μάκης Ψωμιάδης, 61

ØÙÌÉÁÄÇÓ  ÄÓ ÓÏÕÐÅÑ ËÉÃÊÁ
Έλληνας διοικητικός παράγοντας, πρόεδρος της ΑΕΚ (1988-89), του Εθνικού Πειραιώς (1999-2000) , του Ακράτητου (2005-06) και της Καβάλας (2006-11), από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

11/1 Νίκος Παναγιωτόπουλος, 74

qc8
Ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες έφυγε από τη ζωή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από καρδιακό επεισόδιο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές.

7/2 Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, 103

Επανάσταση στους Διαιτολόγους! Χάσε Μέχρι 9 Κιλά σε 5 Μέρες!

qc9
Διακεκριμένος έλληνας φιλόσοφος, καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου και πολιτικός. Στο έργο του συνδυάζει τη γόνιμη αρχαιογνωσία με την κριτική αφομοίωση της νεώτερης φιλοσοφικής σκέψης και πραγματεύεται με συστηματικό τρόπο προβλήματα του δικαίου και της πολιτικής. Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος πέθανε στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου 2016, μία ημέρα, πριν από τη συμπλήρωση των 103ων γενεθλίων του.

25/1 , Γιώργος Λάππας, 66

qc10
25/1 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ελληνας γλύπτης Γιώργος Λάππας σε ηλικία 66 ετών μετά από οξύτατη κρίση χολής. Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Reed College Portland Oregon (1969-1973) και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία. Το 1974 με υποτροφία του Ιδρύματος Watson ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών.

2/2, Γιάννης Καλαϊτζής, 71

qc11
Έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο, ο πολυβραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής σε ηλικία 71 ετών.Ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε συνεργαστεί με έντυπα όπως «Πανπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή» », «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Γαλέρα», «Εφημερίδα των Συντακτών».

5/3, Παναγιώτης Τέτσης, 91

⛪️Προσωποποιημένες λαμπάδες με Όνομα & ευχή 🔴 Πείτε μας το όνομα που θέλετε να χαράξουμε και χαρίστε ένα όμορφο δώρο στο βαφτιστήρι σας - Mairyland.gr

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÌÅ ÔÏÍ ÆÙÃÑÁÖÏ ÐÁÍÁÃÉÙÔÇ ÔÅÔÓÇ.(ÓÐÅÓÉÁË ÃÉÁ ÅËÅÕÈÅÑÉÁ ËÁÑÉÓÁ).
Σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για βαρύτατη απώλεια καθώς θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη. Με πλούσιο πνευματικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο, ύμνησε το ελληνικό φως και χρώμα. Εχει δωρίσει πάνω από 200 έργα στην Εθνική μας Πινακοθήκη.

10/3, Κώστας Κουτσομύτης, 78

qc13
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο». Ο γνωστός σκηνοθέτης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Ο Κώστας Κουτσομύτης ήταν από τους διαμορφωτές της ελληνικής τηλεόρασης και μυθοπλασίας, καθώς είχε μεταφέρει πολλά και γνωστά λογοτεχνικά έργα στη μικρή οθόνη. Πρόσφατα είχε μιλήσει σε ειδική εκπομπή της ΕΡΤ για τα πενηντάχρονα της ελληνικής τηλεόρασης και αυτή έμελλε να είναι η τελευταία του δημόσια εμφάνιση.
9/4 Γιάννης Αγγέλου, 66

qc14
Ο δικηγόρος Γιάννης Αγγέλου, που έδινε εδώ και πολλά χρόνια μάχη με τον καρκίνο, έφυγε στις 9 Απριλίου ενώ νοσηλευόταν στο «Ερρίκος Ντυνάν». Ο Γιάννης Αγγέλου γεννήθηκε το 1950 και ήταν δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήταν παντρεμένος με την κα Αλεξάνδρα Μουρτζά, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Άγγελο και τον Δημήτρη. Κατά το διάστημα διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή (2004-2009) ο Γιάννης Αγγέλου ήταν διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Η γυναίκα του, Αλεξάνδρα Αγγέλου, ήταν γραμματέας του Αλέκου Καραμανλή και στη συνέχεια ιδιαιτέρα του Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

19/4 , Γεράσιμος Αρσένης, 85

qc15
Είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Οικονομικών -Σύζυγός του η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας – Νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας της κλινικής «Μητέρα» και απεβίωσε στη ΜΕΘ του «Υγεία»

30/4 , Γιάννης Αγγελάκης, 46

qc16
Την τελευταία του πνοή άφησε στις 30 Απριλίου ξαφνικά ο γνωστός make up artist και ηθοποιός Γιάννης Αγγελάκης. Ο Γιάννης ήταν πολύ αγαπητός στο χώρο της ελληνικής Showbiz, είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για τις μιμήσεις του.

8/5, Άντζελα Γκρέκα, 76

qc17
Φτωχότερος έγινε ο καλλιτεχνικός κόσμος φέτος μετά την απώλεια της λαϊκής Ελληνίδας τραγουδίστριας Άντζελας Γκρέκα. Η Άντζελα Γκρέκα (κατά κόσμο Ανθούλα Αξελιθιώτου) γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 40 στον Πειραιά. Πρωτοεμφανίστηκε στο τραγούδι το 1955 όπου ανέβηκε στο πάλκο μαζί με τον Ιορδάνη Τσομίδη και τον Γιώργο Λαύκα. Στη συνέχεια γύρω στα 1960 συνόδευσε τον Γιάννη Παπαϊωάννου στην Αμερική και επιστρέφοντας ηχογράφησε το διάσημο «Να πεθάνεις, Να πεθάνεις» του Μάρκου Βαμβακάρη.

19/05, Γιάννης Γουλανδρής, 86

qc18

Advertisement

Ο Big John Γουλανδρής, όπως όλοι τον αποκαλούσαν λόγω του επιχειρηματικού μεγέθους του αλλά και της έντονης παρουσίας του στο διεθνές τζετ σετ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών έχοντας δημιουργήσει έναν μύθο και μια αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία που γιγαντώθηκε μετά τον γάμο του γιου του Γιώργου Γουλανδρή με την κόρη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, Χριστιάννα. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες με τεράστια συνεισφορά στην επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας. Υπήρξε ωστόσο και αθόρυβος ευεργέτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ανδρο, όπου και θα ταφεί σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

7/6Νίκος Τριανταφυλλίδης, 49

qc19
Σε ηλικία 49 ετών – Ο σκηνοθέτης έδινε μάχη για χρόνια με την επάρατη νόσο. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 49 ετών ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρρυ Κλυν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια με την επάρατη νόσο. Είχε σπουδάσει κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου στο διάστημα 1990-1992).

10/6, Γιάννης Μιχαλόπουλος, 89

qc20
Ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς που γεννήθηκαν στα χρόνια του Μεσοπολέμου και συνδύαζαν θεατρική παιδεία, γνώση και ήθος, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, έφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2016 από κοντά μας.Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στα Εξάρχεια της Αθήνας το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πήρε το δίπλωμά του ως ηθοποιός το 1951, ερμηνεύοντας σε κανονική παράσταση τον ρόλο του Οκτάβιου στην κωμωδία του Γκολντόνι «Οι Περίεργες Γυναίκες». Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε στο Ηρώδειο, την ίδια χρονιά, με τον «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή, στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» ως κορυφαίος του χορού των γερόντων.

12/6, Γεωργία Αποστόλου, 43

qc21
Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουνίου η ηθοποιός Γεωργία Αποστόλου, σε ηλικία 43 ετών. Η Γεωργία Αποστόλου, σύμφωνα με τον πατέρα της, Νίκο Αποστόλου, πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι της, στην Αθήνα και η κηδεία της έγινε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο Σχιστού. Σύμφωνα, με τον πατέρα της ηθοποιού τον τελευταίο καιρό είχε αδυνατίσει υπερβολικά πολύ, υποσιτιζόταν, και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η ενασχόληση της με την εκκλησία.

22/6, Ελίζα Μαρέλλι, 77

qc22
Η ιέρεια του ελαφρού τραγουδιού και κορυφαία εκπρόσωπος του είδους, Ελίζα Μαρέλλι, πέθανε στα 77 της, έπειτα από σύντομη μα σκληρή μάχη με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό. Υπήρξε η τελευταία μεγάλη ερμηνεύτρια του παλιού ελαφρού τραγουδιού, το οποίο υπηρέτησε με μεγάλες διακρίσεις και με το σπάνιο χρώμα της φωνής της. Σε ηλικία 9 ετών, άρχισε τα μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ, δύο χρόνια αργότερα, ήρθαν και τα μαθήματα φωνητικής με τη Δανάη. Η επαφή μαζί της έμελλε να κρατήσει ως το τέλος της ζωής τής Δανάης και να είναι καταλυτική για την Ελίζα Μαρέλλι. Η δασκάλα της ήταν εκείνη, που, αργότερα, την ονόμασε «αρχετυπική ντέιμ».

12/06, Δημήτρης Μαρωνίτης, 87

qc23
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε σπουδάζοντας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δυτική Γερμανία με υποτροφία από το ίδρυμα “Humboldt Stiftung”, δίπλα στον γνωστό ελληνιστή Βάλτερ Μαργκ.

8/8, Ντόρα Σιμοπούλου, 75

qc24
Η Ντόρα (Ισιδώρα) Σιμοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 όπου και πέθανε στην αφάνεια στις 8 Αυγούστου 2016. Συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου “Φόνισσα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως επίσης και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του “Γυφτοπούλα”. Συμμετείχε και στο επεισόδιο “Η βεντέτα” της Σειράς “Κωνσταντίνου και Ελένης” υποδυόμενη τη μάνα του Σπύρου Μπιμπίλα. Καθώς και στις 7 Θανάσιμες Πεθερές στο guest star στο επεισόδιο η τσιγγάνα πεθερά.

23/8, Ανδρέας Μπάρκουλης, 80

qc25
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου 1936. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. O Ανδρέας Μπάρκουλης πέθανε στις 23 Αυγούστου 2016 από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο “Αγία Όλγα”.

3/9, Θάνος Ανεστόπουλος, 49

qc26
Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1967 και έφυγε από την ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την συμμετοχή του στο ροκ συγκρότημα Διάφανα Κρίνα, του οποίου υπήρξε και ιδρυτής. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 3 Φεβρουαρίου του 1967 και απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 από καρκίνο. Θεωρούσε ότι «η θρησκεία είναι η μεγαλύτερη και η πιο επιτυχημένη άπατη όλων των εποχών» και ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ θρησκεία ανώτερη απ’ την αλήθεια». Για την πολιτική ανέφερε πως «είναι η τέχνη του ψέματος και της ψευδαίσθησης». Επικαλούμενος τη ρήση του Λούντβιχ Έρχαρντ συμφωνεί ότι «είναι η τέχνη του να μοιράζεις μία πίτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιστεύει ο καθένας ότι έχει πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι». Για την μουσική είπε ότι «αν δεν υπήρχε, θα προσπαθούσα να την εφεύρω, αλλιώς θα δυσκολευόμουν ν’ αναπνεύσω φυσιολογικά».

8/9, Παντελής Καλιότσος, 91

qc27
Ο πεζογράφος Παντελής Καλιότσος, «έφυγε» απο τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 91 ετών. Πολυβραβευμένος, είχε γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά και είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας (1980), το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2002) και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (2002) του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο του «Η σφεντόνα του Δαβίδ».

12/9, Γιώργος Χαραλαμπίδης, 78

qc28

Ο ηθοποιός Γιώργος Χαραλαμπίδης έφυγε από τη ζωή, στις 25 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 78 ετών. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης έπασχε εδώ και αρκετά χρόνια από τη νόσο Αλτσχάιμερ.Η κηδεία του έγινε χθες, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Ασωμάτους Ροδόπης.Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1938 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1960. Ήταν ιδρυτής του θιάσου «Νέα Πορεία», με στόχο τη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού λαϊκού ελληνικού θεάτρου. Ο θίασος στεγάστηκε σε διάφορα θέατρα και περιόδευσε σε Ελλάδα και εξωτερικό.

5/9, Αντώνης Σουρούνης, 74

qc29

Ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από χρόνια ασθένεια, σε ηλικία 74 ετών. Ο Αντώνης Σουρούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. To 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει όλοι οι συγγενείς του.

8/9, Στυλιανός Παττακός, 104

qc30

Σε ηλικία 104 ετών έφυγε από τη ζωή ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στυλιανός Παττακός. Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου Κρήτης στις 8 Νοεμβρίου 1912. Η οικογένειά του είχε καταγωγή από τον βυζαντινό Οίκο των Σκορδιλών. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του κατατάχθηκε στο στράτευμα ως μόνιμος υπαξιωματικός. Φοίτησε στις Σχολές Υπαξιωματικών και Ευελπίδων και ονομάστηκε ανθυπίλαρχος το 1937. Ως υπίλαρχος έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) και και ως ίλαρχος και επίλαρχος στον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949). Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως κρυπτογράφος της οργάνωσης «Όμηρος».

30/9, Τζέιμς Γκαλάνος, 92

qc31

Είχε ντύσει με τις δημιουργίες του τη Νάνσι Ρίγκαν, τη Μαρλέν Ντίτριχ, τη Ρόζαλιντ Ράσελ, την Νταϊάνα Ρος και την Γκρέις Κέλι Είχε πει κάποτε ότι σχεδιάζει ρούχα για ένα συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, για «εκείνη που έχει χρήματα». Ο θρύλος της υψηλής ραπτικής, ο άνθρωπος που έντυνε τη Νάνσι Ρίγκαν, έφυγε στις 30 Οκτωβρίου. Ο Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας Τζέιμς Γκαλάνος πέθανε, χθες, στην έπαυλη του στο δυτικό Χόλιγουντ, σε ηλικία 92 ετών. Λατρεμένος της ελίτ, στόλισε τα ράφια της βιβλιοθήκης του με αναρίθμητα βραβεία, τόσο για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του, στα πρώτα του βήματα, όσο και για τη μακρά συμβολή του στην υψηλή ραπτική. H πόλη της Νέας Υόρκης τον τίμησε, τοποθετώντας τιμητική πλακέτα στην 7η Λεωφόρο, στη Fashion Walk of Fame.

1/11, Γιώργος Βασιλείου, 66

qc32

Advertisement

Ο αγαπημένος ηθοποιός γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1950 στην Λαμία και τον τελευταίο καιρό έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο Έφυγε τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη ζωή ο Γιώργος Βασιλείου. Ο γνωστός ηθοποιός τον τελευταίο καιρό έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Και το πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχε επιστρέψει στο σπίτι του, όπου πολεμούσε την ασθένεια κάτω από άνισες συνθήκες.Ο ίδιος είχε μιλήσει για το πρόβλημά του ανοιχτά στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη προτρέποντας όλους να κόψουν το τσιγάρο: «Αυτό που έπαθα, το έπαθα από το τσιγάρο. Κάπνιζα δύο πακέτα την μέρα. Γι’ αυτό τώρα, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, ένα πράγμα λέω σε όλους: “Κόψτε το τσιγάρο!”».

1/11, Βαγγέλης Γκούφας, 91

qc33

Ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, ποιητής και σκηνοθέτης Βαγγέλης Γκούφας πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Γεννημένος το 1925 στην Αθήνα, ο ταλαντούχος δημιουργός σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, για να ασχοληθεί αργότερα με το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση. Έγραψε κινηματογραφικά σενάρια, ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, διασκευές για την τηλεόραση και στίχους τραγουδιών γνωστών συνθετών – μεταξύ άλλων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Αργύρη Κουνάδη και του Μίμη Πλέσσα. Στα πιο γνωστά του τραγούδια συγκαταλέγονται κομμάτια όπως τα: «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» και «Το σύννεφο έφερε βροχή». Στο ραδιόφωνο ξεχώρισε με την επιτυχημένη σειρά της δεκαετίας του 1960 «Μικρή, πικρή μου αγάπη».

5/11, Ανδρέας Βγενόπουλος, 63

qc34

Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας «Βγενόπουλος και συνεργάτες», ενώ στη σταδιοδρομία του διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην “Thenamaris Shipping”. Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρι Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank. Απεβίωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στις 03:30, απο καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο «Υγεία» του οποίου ήταν πρόεδρος.

20/10, Κωστής Στεφανόπουλος, 90

qc35

Αχαιός πολιτικός της συντηρητικής παράταξης. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005. O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία έως το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 2016, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν» της Αθήνας, ύστερα από σύντομη νοσηλεία, λόγω επιπλοκών της πνευμονίας, από την οποία έπασχε. Από τον γάμο του με την Τζένη Στουνοπούλου (απεβίωσε το 1988) απέκτησε τρία παιδιά, τον Δημήτρη, φυσικό – ηλεκτρονικό, την Ειρήνη, δικηγόρο και τον Ηλία, δικηγόρο.

27/10 Ιωάννης Γρίβας, 93

qc36

Έλληνας δικαστικός, που διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Ιωάννης Γρίβας γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1923 στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα το 1954. Ως εφέτης συμμετείχε στο δικαστήριο το οποίο δίκασε τους ηγέτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 (28 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 1975). Το 1979 εξελέγη Αρεοπαγίτης. Επτά χρόνια αργότερα ανέλαβε αντιπρόεδρος και την περίοδο από το 1989 έως το 1990 διατέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ο Ιωάννης Γρίβας πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 93 ετών.

5/12, Πέτρος Φυσσούν, 83

qc37

Έλληνας ηθοποιός, θιασάρχης και σκηνοθέτης του θεάτρου. O Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στο Αγρίνιο από πατέρα πρόσφυγα από τη Ρωσία, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και μέχρι το 1956 συμμετείχε στις παραστάσεις του Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (1961-1965), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1976-1978) κι έπαιζε σε πληθώρα παραστάσεων του ελευθέρου θεάτρου, είτε ως συνεργαζόμενος ηθοποιός, είτε ως θιασάρχης. Ερμήνευσε σχεδόν όλα τα είδη της θεατρικής τέχνης: δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αλλά και επιθεώρηση. Πέτρος Φυσσούν πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2016, σε ηλικία 83 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πηγή

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in ΕΛΛΑΔΑ

[inFeed]

Advertisement
To Top