ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ήταν άθεος ο Βασίλης Λυριτζής; Tι σημαίνει η πολιτική κηδεία;
Το τελευταίο αντίο με πολιτική κηδεία θα πουν σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον Βασίλη Λυριτζή ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 62 ετών.
Όπως ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης με ανάρτησή του στο Τwitter, η οικογένεια του Βασίλη Λυριτζή παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατεθούν εισφορές στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Τι είναι η πολιτική κηδεία
Πολιτική κηδεία είναι η τελετή που προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας. Γίνεται συνήθως στην ύπαιθρο ή σε μία αίθουσα τελετών, και μπορεί να περιλαμβάνει αποχαιρετιστήριους λόγους. Στα διαδικαστικά, στην Ελλάδα δεν διαφέρει από τη θρησκευτική κηδεία. Ο τρόπος για να εξασφαλιστεί η πολιτική και όχι θρησκευτική κηδεία είναι η έγκαιρη ενημέρωση των συγγενών, καθώς και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4368/2016 (Α’ 21) που τροποποιεί τον 344/1976 (Α’143) και ορίζει:
Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α’143) προστίθεται άρθρο 35Α ως εξής:
«Άρθρο 35Α Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
- 1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
- 2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
- 3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θαvόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού.»
Σημειώνεται πως η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης είναι μια απλή, γρήγορη και ελάχιστα δαπανηρή διαδικασία (≈€60). Ακολουθεί υπόδειγμα που εστιάζει στον τύπο της τελετής κήδευσης μόνο, γενικά είναι καλό να υπάρχει προσοχή κατά την σύνταξη της πράξης ώστε να αποτυπώνεται χωρίς ασάφειες η βούληση του/της ενδιαφερομένου/ης.
Μετά την κηδεία υπάρχουν δύο επιλογές, η ταφή και η αποτέφρωση. Η ταφή γίνεται στα νεκροταφεία που σύμφωνα με τη νομοθεσία ανήκουν στους δήμους. Η αποτέφρωση αυτή τη στιγμή γίνεται στο εξωτερικό, καθώς ενώ υπάρχει η νομοθεσία δεν έχουν κατασκευαστεί αποτεφρωτήρια κυρίως λόγω αντιδράσεων από θρησκευτικούς παράγοντες. Η μοναδική για πρακτικούς λόγους επιλογή των κατοίκων της Ελλάδας που θέλουν να αποτεφρωθεί η σορός τους είναι η Βουλγαρία, και τη διαδικασία αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα γραφεία τελετών.