ΥΓΕΙΑ
8 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν την υγείας μας
Το να αφήσετε πίσω κάποιες βλαβερές συνήθειες, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο. Είναι ακόμη δυσκολότερο, να σταματήσετε αυτά που θεωρείτε ωφέλημα ή καλά για εσάς. Ωστόσο, κάποιες ενέργειες που κάνουν σχεδόν όλοι, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο ανθρώπινο σώμα.
Παρακάτω θα βρείτε έναν κατάλογο με καθημερινές συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν μεγαλύτερο κακό, παρά καλό.
#1 Δε φτερνίζεστε
Όταν κλείνουμε το στόμα και πιέζουμε τη μύτη σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε ένα φτέρνισμα, η ενδοκρανιακή πίεση αυξάνεται σημαντικά. Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο διαταράσσεται, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία και ο νευρικός ιστός συμπιέζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, βλάβες στα αγγεία, ακόμα και προβλήματα ακοής. Μη σταματάτε ποτέ το φτέρνισμα.
Πηγή: livescience
#2 Χρησιμοποιείτε αρώματα
Για να δημιουργηθούν τα αρώματα, χρησιμοποιούνται συχνά συνθετικές ουσίες που κάνουν τη μυρωδιά τους ισχυρότερη, αλλά είναι φθηνότερες από τα φυσικά έλαια. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, ναυτία και υπνηλία. Επίσης, ερεθίζουν τα μάτια, το λαιμό και το δέρμα. Θα είναι καλό να αλλάξετε τα αρώματα με αιθέρια έλαια ή να τα χρησιμοποιείτε μόνο σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.
Πηγές: mnn, nrdc
#3 Χρησιμοποιείτε το κινητό πριν πέσετε για ύπνο
Το τεχνητό φως τη νύχτα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, που ρυθμίζει τον ύπνο και την αϋπνία. Η χαμηλή μελατονίνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κατάθλιψη, τον καρκίνο, την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, το να κοιμάστε νωρίς είναι μια λογική και καλή επιλογή για τη βελτίωση της υγείας σας.
Πηγή: curapelanatureza
#4 Αποθηκεύετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία
Πολλά πλαστικά δοχεία περιέχουν τεχνητές χημικές ουσίες, όπως φθαλικό εστέρα και δισφαινόλη, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ευελιξίας τους. Εάν φυλάσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πλαστικά δοχεία, αυτές οι ουσίες μπορούν να εισχωρήσουν στα τρόφιμα. Η απορρόφησή τους μπορεί να έχει επίδραση στο ενδοκρινικό σύστημα.
Είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε τρόφιμα σε δοχεία από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα ή κεραμικό υλικό. Επίσης, δώστε προσοχή στα παραπάνω σύμβολα, καθώς παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των συσκευασιών.
Πηγές: nih, scientificamerican
#5 Βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά το φαγητό
Οι οδοντίατροι, συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό. Αν είναι δυνατόν, μετά από μια ώρα είναι ακόμα καλύτερα. Τα τρόφιμα και τα ποτά (ειδικά εκείνα που είναι πολύ όξινα), έχουν επίδραση στο σμάλτο των δοντιών, καθώς και στο στρώμα κάτω από αυτό (οδοντίνη). Η κίνηση της οδοντόβουρτσας ωθεί το οξύ πιο βαθιά και πιο κοντά στην οδοντίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετική ευαισθησία και να βλάψει το σμάλτο.
Πηγές: mayoclinic, karger, nytimes
#6 Χρησιμοποιείτε συχνά αντιβακτηριδιακό σαπούνι
Ένας μεγάλος αριθμός χρήσιμων βακτηρίων ζει στην επιφάνεια του δέρματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος. Αν χρησιμοποιούμε πολύ συχνά αντιβακτηριδιακό σαπούνι, καταλήγουμε να αποστειρώσουμε τα χέρια μας, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για να εισέλθουν επιβλαβή βακτήρια στο σώμα μας. Οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση αντιβακτηριδιακού σαπουνιού για κοψίματα, γρατσουνιές και γδαρσίματα. Μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε τα χέρια σας περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Πηγές: fda, oup, elsevier
#7 Φοράτε στενά τζιν
Παρόλο που μπορεί να είναι μοντέρνα, τα στενά τζιν πιέζουν συνεχώς το δέρμα και τα νεύρα . Αυτό προκαλεί μια συνεχή αίσθηση δυσφορίας, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η μειωμένη ροή του αέρα, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και μυρμήγκιασμα και τελικά να μουδιάσει τα πόδια σας.
Πηγή: bmj journal
#8 Πίνετε φρεσκοστυμμένο χυμό
Όλοι γνωρίζουν ότι ο φρέσκος χυμός φρούτων είναι καλός, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Στην περίπτωση ορισμένων ασθενειών, οι χυμοί μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο σώμα. Για παράδειγμα, ο χυμός σταφυλιών δε συνιστάται για εκείνους που είναι υπέρβαροι ή έχουν διαβήτη. Επιπλέον, οι χυμοί είναι ισχυρά αλλεργιογόνα. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί πριν τους προσφέρετε σε παιδιά: να τους δίνετε μόνο μικρές ποσότητες και αν είναι δυνατόν, να συμβουλευτείτε προηγουμένως έναν γιατρό.
Πηγές: harvard, bmj, drperlmutter