STORIES
Το σπίτι της εξωτερικά φαίνεται φυσιολογικό. Όταν όμως περάσεις μέσα ανακαλύπτεις κάτι παράξενο και εντυπωσιακό!
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν συλλογές. Μαζεύουν γραμματόσημα, νομίσματα, κάρτες ή οτιδήποτε άλλο. Το καλύτερο, όμως, είναι η συλλογή αναμνηστικών. Στιγμιότυπα ζωής που αποτυπώνονται σε κάποιο απόκομμα εισιτηρίου, ένα αποξηραμένο λουλούδι ή μια παλιά φωτογραφία.Η Lilian μένει στην κομητεία Cork στην Ιρλανδία και είναι φανατική συλλέκτρια. Το σπίτι της κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που απ’ έξω κανείς δεν μπορεί να φανταστεί αλλά που αποκαλύπτεται όταν δεις το εσωτερικό του.
Η συλλογή της δεν είναι μια τεράστια ποικιλία από πορσελάνινες κούκλες ή από αποξηραμένες ανθοδέσμες. Το πάθος της Lilian, μιας συζύγου και μητέρας δύο παιδιών, είναι η Coca Cola!Για περισσότερο από 30 χρόνια, η Lillian συλλέγει οτιδήποτε αφορά το αγαπημένο της αναψυκτικό. Το σπίτι της έχει μετατραπεί σε ένα ερυθρόλευκο μουσείο της Coca Cola. Μπορεί να βρει κανείς εκεί μέσα, ό,τι συλλεκτικό μπορεί να κυκλοφόρησε ποτέ, λογότυπα κι αναμνηστικά.Η Lillian, αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η Coca Cola δεν είναι απλά ένα παγκόσμια δημοφιλές ποτό. Είναι το μέσο για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, καθώς συνδέεται με τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής που κανείς δε θέλει να ξεχάσει.Η Coca-Cola, το πιο διαδεδομένο προϊόν στον κόσμο, επινοήθηκε το 1886 από τον φαρμακοποιό John Stith Pemberton.
Ο Pemberton, ένας βετεράνος που τραυματίστηκε πολύ άσχημα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επινόησε την Coca Cola θέλοντας να φτιάξει ένα υποκατάστατο της μορφίνης. Κάτι που θα προκαλούσε εθισμό.
Επίσημα, το δημοφιλές αναψυκτικό έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσυτεχνίας ως “τονωτικό για τα νεύρα”.
Λέγεται πως το ανθρακούχο αυτό “φάρμακο” χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εθισμών από όπιο και μορφίνη, δυσπεψία, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, και ανικανότητα.
Η νευρασθένεια ή αλλιώς «κουρασμένα νεύρα,” ήταν μια διαδεδομένη διαταραχή του 1800. Η Coca-Cola ήταν μια μοντέρνα θεραπεία για την ασθένεια αυτή.
Πολλοί πίστεψαν πως ο “εθισμός” στο αναψυκτικό αυτό προήλθε από την ύπαρξη κοκαΐνης στη σύσταση της. Η αλήθεια πάντως είναι πως η ύπαρξη της παραισθησιογόνας ουσίας εκεί μέσα, ήταν σε τόσο μικρή ποσότητα που δε θα ενοχλούσε ούτε μυρμήγκι.
Η κοκαΐνη ήταν ένα πολύ κοινό συστατικό στα τέλη της δεκαετίας του 1800. Κυκλοφορούσε σε χάπια, κρασιά, λικέρ, υποδερμικές ενέσεις και τσιγάρα. Από το 1929 και μετά, αφαιρέθηκε από τη σύσταση της Coca Cola.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βιομηχανία του αναψυκτικού δέχτηκε γερό πλήγμα λόγω των δελτίων της ζάχαρης. Στο Β’ Παγκόσμιο, όμως, καθιερώθηκε ως το “ποτό του στρατιώτη”.
Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανένας στρατιώτης, βαθμοφόρος ή μη, δεν μπορούσε να φανταστεί πως δε θα πίνει Coca Cola. Ένα στρατιωτικός χειρουργός δήλωσε μάλιστα κάποτε: “Οτιδήποτε άλλο μπορούσαμε να δεχτούμε πως θα λείψει από το στρατόπεδο. Όχι, όμως, η Coca Cola!”
Το 1930 το αναψυκτικό έκανε πάταγο στην Αμερική. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Άγιος Βασίλης! Ο δημοφιλής παππούς εμφανίστηκε πρώτη φορά σε διαφήμιση της Coca Cola! Σήμερα, σχεδόν 130 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά, το συγκεκριμένο αναψυκτικό παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας προτίμησης.