ΥΓΕΙΑ
7 σοβαρά σημάδια πόνου στην πλάτη σας που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε
Αν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε σε γραφείο ή πολλή ορθοστασία, μπορεί να παρατηρήσετε διάφορους πόνους στην πλάτη ή ακόμη και τον αυχένα σας.
Θα πρέπει όμως να είστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι για κάποια δισκοπάθεια. Δισκοπάθεια δεν θα αναπτύξετε σε μία μόνο εβδομάδα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να αναλάβετε δράση.
Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε 7 συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πως έχετε κάποια κήλη ή δισκοπάθεια. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε, αν τύχει ποτέ σε εσάς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.
Τι είναι η δισκοπάθεια;
Η δισκοπάθεια εμφανίζεται όταν ο μαλακός ιστός που διαχωρίζει τους σπονδύλους σπάει, προκαλώντας πολύ πόνο και δυσφορία, σύμφωνα με τη Κλινική Μέιο.Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης, όμως είναι συχνότερη η εμφάνισή του στη μέση (οσφυϊκή χώρα) ή τον αυχένα.
Συμπτώματα:
#1 Πόνος στα άκρα
Όσοι πάσχουν από δισκοπάθεια, συχνά νιώθουν ξαφνικούς πόνους στα άνω ή τα κάτω τους άκρα.
Οι ξαφνικοί πόνοι που μεταφέρονται στο κάτω μέρος των χεριών, μπορεί να φανερώνουν δισκοπάθεια στον αυχένα, ενώ συνεχόμενοι πόνοι στα πόδια ή τα οπίσθια, γνωστή και ως ισχιαλγία, μπορεί να φανερώνουν δισκοπάθεια στη μέση, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο πόνος μπορεί να χειροτερέψει με τον βήχα, το φτέρνισμα ή άλλες κινήσεις που προκαλούν απότομη μεταβολή του κορμού.
#2 Μούδιασμα
Αν έχετε κάποια κήλη που ξεκινά στη μέση, μπορεί να παρατηρήσετε νευρικά συμπτώματα στα κατώτερα μέρη του κορμιού σας.
Το μούδιασμα στα πόδια είναι κάτι σύνηθες στους πάσχοντες από κήλη στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, αφού η δισκοπάθεια μπορεί να διακόπτει τη μετάδοση νευρικών σημάτων από τις χαμηλές περιοχές προς τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τις New York Times.
Οπότε, αν μουδιάσει ξαφνικά το πόδι σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό για το ενδεχόμενο μιας δισκοπάθειας.
#3 Μυρμήγκιασμα
Άλλο ένα σύμπτωμα, είναι το μυρμήγκιασμα στην περιοχή που υπάρχει δισκοπάθεια.
Μπορεί να νιώσετε ένα αίσθημα δυσφορίας, παρόμοιο με το μούδιασμα των άκρων, όμως υπάρχει περίπτωση να μην εμφανίζει το γνωστό αίσθημα των “καρφιτσών”, αλλά να χειροτερεύει μετά από ορθοστασία.
#4 Αδυναμία
Η δισκοπάθεια στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει μυική αδυναμία στα χέρια.
Μπορεί να δυσκολευτείτε παραπάνω από το κανονικό να σηκώσετε αντικείμενα που συνήθως δεν σας δυσκολεύουν και να επηρεαστούν οι δεξιότητές σας.
#5 Πόνοι στον αυχένα
Ο αυχενικός πόνος είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα τις δισκοπάθειας στον αυχένα.Επειδή η σπονδυλική στήλη συμπιέζεται, τα νεύρα πιέζονται περισσότερο από το κανονικό, που οδηγεί σε πολύ πόνο και δυσφορία της περιοχής.Ωστόσο, αυτή η αίσθηση δε θα πρέπει να μπερδεύεται με τον κοινό μυικό πόνο ή το τράβηγμα. Αν έχετε δισκοπάθεια, θα έχετε τόσο έντονο πόνο, που δεν θα μπορείτε να κουνήσετε τον αυχένα ή να γυρίσετε το κεφάλι σας.
#6 Πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση μπορεί να προδίδει προβλήματα στην οσφυϊκή ή την κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης.Αυτή μπορεί να είναι μία πολύ άσχημη αίσθηση και συχνά απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Η ξεκούραση και τα παυσίπονα μπορεί να μειώσουν το πρήξιμο και να λιγοστέψουν τον πόνο, μέχρι να είστε σε θέση να επισκεφθείτε έναν γιατρό.Μερικοί βιώνουν περισσότερο πόνο στα πόδια παρά στη μέση, οπότε αν η μέση σας νιώθει καλύτερα αλλά τα πόδια σας ακόμη πονούν, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.
#7 Συμπτώματα “σέλας”
Τα συμπτώματα “σέλας” είναι το λιγότερο γνωστό σημάδι της δισκοπάθειας.Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο ή την αδυναμία σε μέρη των ποδιών και των οπισθίων (τα μέρη που αγγίζουν μία σέλα) και μπορεί να είναι σημάδι μίας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας, της ιππουριδικής συνδρομής, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Σπονδυλικής Στήλης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.Οι πάσχοντες μπορεί να νιώθουν έντονο πόνο, μούδιασμα, ακόμη και ακράτεια, λόγω της έλλειψης σηματοδότησης των νεύρων. Αν βιώσετε τέτοια συμπτώματα, μιλήστε άμεσα στο γιατρό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τη δισκοπάθεια. Μπορεί να είναι τόσο απλές, όσο το να αλλάξετε συνήθειες, ή να χρειαστεί να κάνετε κάποια επέμβαση.Οι δισκοπάθειες μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους, με ξεκούραση και αλλαγή συνηθειών, αλλά μερικές φορές πρέπει να αναλάβετε δράση.Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, αφού μπορεί να προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα.