Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ελεύθερος ο Ριχάρδος – Διασυρμός της ελληνικής δικαιοσύνης και της ελληνικής αστυνομίας

Δεν πέρασαν παρά μόνο 24 ώρες και η προφυλάκιση του φερόμενου ως επικεφαλής της «μαφίας του χρυσού» ενεχυροδανειστή Ριχάρδου μετατράπηκε σε αποφυλάκιση και μάλιστα μετ’ επαίνων. Αργά το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα, δόθηκε εντολή για την προφυλάκιση του Ριχάρδου Μυλωνά που είναι και ο βασικός κατηγορούμενος στη θρυλική πια υπόθεση της «χρυσής μαφίας», η οποία μάλιστα, διά στόματος πρωθυπουργού, έγινε και θέμα στη Βουλή των Ελλήνων.

Advertisement

Επισημαίνεται πως πρόκειται για μια υπόθεση η οποία συντάραξε το πανελλήνιο, δεδομένης της ιδιότητας των κατηγορουμένων αλλά και λόγω των συσσωρευμένων ανακλαστικών από τη δεκαετή κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Πέραν από τους ιδιοτελείς λόγους που επέβαλαν σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα να εκμεταλλευτούν την εξάρθρωση αυτού του κυκλώματος Χρυσοδάκτυλων, η ίδια η κοινωνία επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και ανέμενε με αγωνία τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών. Εξαρχής προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η δικογραφία σχηματίστηκε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου χωρίς την εμπλοκή και την ανάλυση των δεδομένων από τα ανώτερα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. και της Διεύθυνσης Ασφαλείας. Ένα έγγραφο και μάλιστα του Υπουργείου Οικονομικών στάθηκε ικανό να αποδομήσει όλη τη δικογραφία, να προκαλέσει τον πρωτοφανή διασυρμό της Δικαιοσύνης, αλλά και να αποκαλύψει την απίστευτη επιπολαιότητα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στη σύνταξη αυτής της δικογραφίας. Ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν αργά το μεσημέρι της Τρίτης στο zougla.gr πως την κύρια ευθύνη για αυτήν την απίστευτη εξέλιξη φέρει η αρμόδια ανακρίτρια Σταυρούλα Μπελδέκα. Aν και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων την είχαν προϊδεάσει για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο δεν στοιχειοθετείται το κακούργημα της λαθρεμπορίας, αφού δεν δασμολογούνται οι εξαγωγές και του χρυσού προς την Τουρκία (μη κοινοτική χώρα), η εν λόγω ανακρίτρια δεν έσπευσε να εξετάσει αυτήν τη «λεπτομέρεια». Η κυρία Μπελδέκα είχε προσφάτως χρηματίσει ειδικός σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γεγονός που σημαίνει πως εκ των πραγμάτων θεωρείται κατά τεκμήριον ικανή. Ερώτημα λοιπόν: πώς της διέφυγε η ισχύς αυτού του κρίσιμου για την υπόθεση νόμου; Στην αλυσίδα των ευθυνών, στη δεύτερη θέση, σύμφωνα πάντα με ανώτερους δικαστικούς κύκλους, βρίσκεται ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος διαχειρίστηκε μηχανικά το διαβιβαστικό που του απέστειλε η ανακρίτρια.

Όμως, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν πως η «ζημιά» προκλήθηκε από τη σπουδή αλλά και το έλλειμμα επαγγελματισμού των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων που ασχολήθηκαν με το προανακριτικό έργο και τον σχηματισμό της δικογραφίας. Κατόπιν όλων τούτων προκαλεί ερωτήματα ο τρόπος και η μέθοδος που επελέγη για τη μαζική διασπορά σε όλα τα ΜΜΕ, κύρια, δευτερεύοντα και τριτεύοντα, του συνόλου της δικογραφίας προκειμένου να δημοσιευθεί. Έμπειροι νομικοί κύκλοι δήλωναν πάντως στο zougla.gr την Τρίτη πως η αστυνομία διαθέτει στελέχη που είναι εξαιρετικά έμπειρα και γνωρίζουν άριστα το νομικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους υποθέσεις. Κρίσιμο ερώτημα: γιατί δεν συμβουλεύθηκαν τα στελέχη αυτά της ΕΛ.ΑΣ.;

Advertisement

Πέραν όλων τούτων διερωτάται ο αφελής πολίτης πώς είναι δυνατόν να παρασύρθηκε και η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη Βουλή προέβη σε αναφορά στην εξάρθρωση του κυκλώματος και στη σύλληψη του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά. Δεν ήταν μία απλή αναφορά. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε και πολιτική επιχειρηματολογία εξαίροντας την εξάρθρωση της οργάνωσης και επισημαίνοντας πως ο εν λόγω κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής «απομυζούσε την ελληνική κοινωνία». Μετά την αποφυλάκισή του, δηλαδή, δεν θα απομυζά την ελληνική κοινωνία, αν υποθέσουμε ότι το έκανε; Και αν όντως την απομυζά, τότε πώς η Δικαιοσύνη και με ποια όπλα μετά το φιάσκο θα καταφέρει να τον σταματήσει;

More in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

[inFeed]

Advertisement
To Top