ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
«Αύγουστος»: Η άγνωστη ιστορία ενός από τα ομορφότερα ελληνικά ερωτικά τραγούδια
Η ιστορία ενός από τα ομορφότερα ελληνικά ερωτικά τραγούδια, για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι.
Αύγουστος ένα εκπληκτικό τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου
Του Έλληνα μουσικού, ερμηνευτή, δισκογραφικού παραγωγού, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Γ
εννημένος στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1948, ξεκινά την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από το συγκρότημα Olympians και τους Zealot.
Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με σπουδαίου καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Νίκος Ξυδάκης. «Η εκδίκηση της γυφτιάς» είναι ο δίσκος του Μανώλη Ρασούλη που τον κάνει ευρέως γνωστό. Λέγεται ότι το παρατσούκλι του ήταν «push-pull», λόγω των τεχνικών του γνώσεων. Το σήμα κατατεθέν του Παπάζογλου; Το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό του σε όλες του τις εμφανίσεις.
Η άγνωστη ιστορία του τραγουδιού «Αύγουστος»
Όταν κάποιος ακούσει για πρώτη φορά τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου, μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα καθαρά ερωτικό τραγούδι. Η αλήθεια όμως είναι ότι αναφέρεται στα ανάμεικτα συναισθήματα του δημιουργού του.
Ο Παπάζογλου το χαρακτήρισε ως βιωματικό καθώς το έγραψε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ζωής του. Την εποχή που το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1978.
Η σύζυγός του και η νεογέννητη κόρη τους αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Αμερική για λίγο καιρό μέχρι να φτιαχτεί το σπίτι τους. Ο Νίκος Παπάζογλου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Διονύση Σαββόπουλου στο Πήλιο.
Εκεί ο συνθέτης γνώρισε μία εντυπωσιακή κοπέλα κι ένιωσε απίστευτη έλξη για εκείνη. Προκειμένου να μην χαλάσει το γάμο του, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Το μαρτύριο ενός ανικανοποίητου έρωτα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ενός εκπληκτικού τραγουδιού και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Αύγουστος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ- Πέθανε σήμερα σε ηλικία 63 χρονών ο τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου. Η φωτογραφία είναι από την συναυλία του στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.Θεσσαλονίκη Κυριακή 17 Απριλίου 2011 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/STR
Ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο τραγούδι αριστούργημα. Και φυσικά είχε δίκιο.