ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ!Πέθανε ο Νίκος Καρυωτάκης!
Η κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας είναι από το Σάββατο φτωχότερη καθώς ο Νίκος Καρυώτης έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο.Ο Νίκος Καρύωτης εμπνευστής της μεγάλης ιδέας για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, ο δημιουργός του θεάτρου Φλόκα και για είκοσι χρόνια πρόεδρος της κοινότητας, πέρασε στην αιωνιότητα, χθες το πρωί του Σαββάτου νικημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο αναμετρήθηκε γενναία επί έναν περίπου χρόνο. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών, έφυγε ήσυχα σε ηλικία 79 ετών στο
νοσοκομείο του Ρίου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.
Ποιος ήταν ο Νίκος Καρυώτης
Ο Νίκος Καρύωτης γεννήθηκε στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας στις 25 Μαΐου 1938. Έζησε στο χωριό του μέχρι την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Γυμνάσιο Πελοπίου. Μετά τη στρατιωτικήτου θητεία κατατάχθηκε στην Αστυνομία, όπου υπηρέτησε για τρία μόνο χρόνια σε Πειραιά και Πάτρα (εκεί γνώρισε και την σύζυγό του Μαίρη) για να ακολουθήσει κατόπιν το δρόμο της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα.
Αρχικά εργάστηκε ως επιθεωρητής πωλήσεων της εταιρίας ΦΙΞ Ελλάς, έπειτα ως εταίρος αντιπροσωπείας βιομηχανικών προϊόντων, μέχρι να δημιουργήσει τη δική του εταιρία, το 1968, την πρώτη στην Ελλάδα εταιρία τυποποίησης ρυζιού και οσπρίων, με την επωνυμία «Ρύζι Αραπίνα».
Η πολιτική και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για σχεδόν μια εικοσαετία η εταιρία μεσουρανούσε, ενώ στην μεγάλη ακμή της, περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Νίκος Καρυώτης αποφάσισε να ασχοληθεί με το χωριό του, θέτοντας υποψηφιότητα προέδρου στις εκλογές του 1978. Το Φλόκα τον εξέλεξε πρόεδρο για πέντε συνεχόμενες τετραετίες, από το 1978 μέχρι το 1998, οπότε το χωριό συνενώθηκε με την Αρχαία Ολυμπία (Νόμος Καποδίστρια).
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μεγάλα έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ανάπλασης, έκαναν το Φλόκα χωριό πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ το καλλιτεχνικό φεστιβάλ τη διετία 1979-1980 έγραψε ιστορία, φέρνοντας στο μικρό χωριό δεκάδες σπουδαίους καλλιτέχνες (Τσιτσάνη, Μπιθικώτση, Ζαμπέτα, Σακελλαρίου, Διονυσίου, Ζαγοραίο κλπ) και χιλιάδες κόσμου.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας
Τότε ήταν που ο Νίκος Καρυώτης συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας του σπουδαίου πέτρινου θεάτρου Φλόκα, χωρητικότητας 4.000 θέσεων, έργο που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 για να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 1997, οπότε και συστάθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας με πρόεδρο τον ίδιο. Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, με τον παγκοσμίου φήμης χορευτή Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ αποτελεί ίσως την πιο λαμπρή σελίδα στην σύγχρονη ιστορία των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ηλεία.
Διεθνείς αστέρες παρέλασαν από το θέατρο Φλόκα προσελκύοντας θεατές απ’ όλη την Ελλάδα ενώ ακόμη και το CNN πρόβαλε το σπουδαίο φεστιβάλ. Ο Νίκος Καρυώτης με την αυτοδιοικητική πείρα που διέθετε, κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας το 2002, ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Για ένα μεγάλο διάστημα απείχε από τα κοινά, γράφοντας την αυτοβιογραφία του που τυπώθηκε το 2014 με τίτλο «Η ψυχή στην πέτρα» (εκδόσεις Γαβρηιλίδη).
Τον Μάιο του 2015 παρουσίασε δημόσια την ιδέα που είχε διατυπώσει και στο προεκλογικό του πρόγραμμα, για δημιουργία ενός παγκόσμιου πάρκου Ολυμπιονικών στην Αρχαία Ολυμπία.
Συνέστησε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία και ηγήθηκε ως πρόεδρος του φορέα που δημιούργησε μέχρι και το τέλος της ζωής του,έχοντας αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3.00το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη γενέτειρά του το Φλόκα.