Connect with us

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Απέραντη καταστροφή στην Αλβανία: Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των νεκρών! Πάνω από 300 τραυματίες, συντρίμμια παντού (photos+videos)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αλβανία, μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του θύματα, τραυματίες και καταστροφές!

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλβανία όπου κάθε ώρα που περνά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αποκαλύπτουν την ανείπωτη καταστροφή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 8 νεκροί από τα συντρίμμια ενώ πάνω από 400 είναι οι τραυματίες. Ο σεισμός έπληξε την Αλβανία περίπου στις 4 τα ξημερώματα [τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας] με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρρεύσει ξενοδοχείο από το οποίο έχουν απεγκλωβιστεί πολλοί ένοικοι, ανάμεσά τους 20 Τούρκοι που είναι καλά στην υγεία τους.

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

 

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στα επείγοντα.

Advertisement

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

Στους σεισμόπληκτους ο Ιλίρ Μέτα

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα “κύμα” σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

“Είναι σημαντικό” -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- “να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση”.

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας”.

Τη συμπαράστασή τους στον αλβανικό λαό, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, εκφράζουν πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της περιοχής της Βαλκανικής και της Ευρώπης στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Αλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι (τον Πρόεδρο του Κοσόβου), ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων” αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ράμα.

Ο κ. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και “όλοι οι φίλοι της Αλβανίας” εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

“Είναι μια δραματική στιγμή όπου πρέπει να διατηρήσουμε την ηρεμία, να παραμείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτό το χτύπημα” επισημαίνει ο Αλβανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “θα κάνουμε ό, τι είναι στη δική μας δύναμη και με τους φίλους που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση”.

Advertisement

Ισχυροί μετασεισμοί, αισθητός ο σεισμός στη Β. Ελλάδα

Μετά τα 6,4 Ρίχτερ ακολούθησαν μετασεισμοί, οι οποίοι είχαν μέγεθος 5,1 και 5,3 Ρίχτερ οι μεγαλύτεροι, ενώ έχουν καταγραφεί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, σε μια πρώτη αυτοψία στην Κέρκυρα κυρίως που βρίσκεται κοντά, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στο ελληνικό έδαφος.

More in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

[inFeed]

Advertisement
To Top